De fleste av oss har opplevd frustrasjon som følge av rot, men er vi klar over hvor mye det egentlig påvirker vår mentale helse?
Nyere forskning kan opplyse oss om hva kaos i hjemmet gjør med hjernen, og hva kaos i hjernen gjør med hjemmet. Disse to henger så tett sammen at når en av de oppstår følger gjerne den andre hånd i hånd, og skaper en ond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av.
Hvorfor blir det rotete? Hjernen har svaret.
Det finnes mange grunner til at rot oppstår. Kanskje har vi vært igjennom en periode med stress eller sykdom som har gjort det vanskelig å holde hjemmet under kontroll. Men rot begynner ofte med at vi rett og slett har for mange ting i hjemmet, at det etter hvert «hoper seg opp» med gjenstander vi egentlig ikke har plass til, eller ikke vet hvor vi skal gjøre av.
For mange av oss er det vanskelig å kvitte oss med det overflødige, men hvorfor? Kanskje tror vi at vi vil få bruk for det senere, eller kanskje det har en sentimentalverdi. Overraskende nok har hjernen vår også en annen forklaring på problemet som viser at rot kan skje alle – uansett livssituasjon.
Forskere ved Yale University har nylig funnet ut at områdene i hjernen forbundet med fysisk smerte responderer når vi kvitter oss med ting vi føler oss knyttet til. Hjernen vår ser altså på det å miste en materialistisk ting som fysisk smerte – da er det ikke så vanskelig å forstå at vi vegrer oss for å kvitte oss med selv de mest overflødige ting, og etter hvert som tiden går ender vi opp med fler og fler av disse.
Comments